Mediahuis neemt Ierse INM over

Mediahuis, de uitgever van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en enkele Nederlandse kranten, staat op het punt om het Ierse Independent News & Media (INM) over te nemen. De raad van bestuur van die Ierse mediagroep stemt in met het bod van 145,6 miljoen euro.

Het personeel van Mediahuis is verontwaardigd dat het bedrijf 145,6 miljoen euro investeert in de Ierse krantengroep Independent News & Media (INM). Er is immers een besparingsronde op komst waarbij mogelijk 82 voltijdse banen worden geschrapt.

Independent News & Media is eigenaar van de Irish Independent, de populairste krant van Ierland, en van de Herald, Sunday World en Belfast Telegraph. Het bedrijf, dat ook online sterk scoort, heeft ongeveer 800 mensen in dienst en behaalde vorig jaar een omzet van 191 miljoen euro.

Eind maart maakte de directie van Mediahuis haar transformatie- en optimalisatieplan bekend. Om het hoofd te bieden aan dalende advertentie-opbrengsten, een grote stijging van de papierprijzen en personeelskosten, wil de groep via een herstructurering mogelijk 82 voltijdse banen opgeven. Het personeel kan de aankondiging moeilijk verteren en vraagt zich af hoe een investering van 145 miljoen euro te rijmen valt met het banenverlies bij Mediahuis.

De informatie- en consultatiefase rond de herstructurering is volop aan de gang. Volgens vakbondsafgevaardigden getuigt het van weinig respect voor het sociale overleg dat dit nieuws eerst in de pers uitlekt. Bij een overname moet de ondernemingsraad eerst op de hoogte worden gebracht. Deze aanpak geeft weinig vertrouwen voor het verdere overleg.

De directie van Mediahuis is nog steeds bereid om het huidige overleg met de sociale partners constructief voort te zetten. De CEO van Mediahuis, Gert Ysebaert, vindt het noodzakelijk om de groep verder te versterken, met het oog op de toekomst. Hij verwijst daarbij naar de dalende opbrengsten van print en de snelle digitalisering.

 

Beeld: Siska Gremmelprez (Belga Image)