3 mei: Internationale dag van de persvrijheid

Internationale Dag van de Persvrijheid in het teken van media en democratie

3 mei werd in 1993 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gekozen als dag om stil te staan bij het belang van de persvrijheid. Dat moet met name regeringen herinneren aan hun plicht om artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) en de Verklaring van Windhoek uit 1991 na te leven.

Voor de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) is 3 mei deze keer een gelegenheid om de belangrijke rol van media bij verkiezingen en democratie te belichten. De IFJ laat in dat verband een reeks getuigen aan het woord. Zonder persvrijheid is geen democratie mogelijk, blijkt telkens weer. Dat geldt vooral in verkiezingstijden, wanneer de politieke inzet hoog is.

Toch scoren de media niet zo goed wat het vertrouwen van de burgers betreft. Ze staan dan ook voor een reeks uitdagingen die hun rol als hoeksteen van de democratie kunnen ondermijnen. Er is sprake van desinformatie, misbruik van sociale media, toenemende concentratie van media, blokkering van het internet en geweld tegen en de opsluiting van journalisten en medewerkers.

De IFJ verzamelde naar aanleiding van de internationele persvrijheiddag getuigenissen van journalisten die vanop de eerste rij verslaggeving doen over verkiezingen. Van Kiev tot Kinshasa, van Brussel tot Manilla vertellen ze verschillende verhalen, maar delen ze een gemeenschappelijke bezorgdheid over de persvrijheid die al te vaak wordt beknot.

Gebruik op 3 mei de volgende hashtags op de sociale media: #WPFD2019     #WPFD     @IFJglobal

 

Beeld: © Philip Reynaers/Photo News