Nederlandse freelancers naar de rechter voor betere tarieven

Twee Nederlandse journalisten hebben De Persgroep voor de rechter gedaagd met de eis om beter te worden vergoed voor hun werk. Ook voor Vlaamse freelancers gaat het om een belangwekkende zaak.

Freelance journaliste Britt van Uem en zelfstandig fotojournalist Ruud Rogier, beide werkzaam als regionale verslaggever, staat het water aan de lippen. “Ik weiger te werken voor een krant die 15 euro per uur betaalt”, zegt Britt van Uem op de website van de Nederlandse journalistenbond NVJ. “Daar kan ik niet van leven en daarmee kan ik ook niet voldoen aan de eerste eis van de journalistiek: zorgvuldigheid. Anders speel ik juist die mensen in de kaart die de journalistiek niet meer geloofwaardig vinden.”

Met hun rechtszaak tegen De Persgroep zorgen van Uem en haar collega Ruud Rogier voor een primeur. Geen van beide journalisten werkt intussen nog voor De Persgroep. De rechter in Amsterdam doet uitspraak op 17 mei.

De twee journalisten baseren hun vordering op de wet Auteurscontractenrecht, die bepaalt dat een vergoeding voor de overdracht van exploitatie “billijk” moet zijn en dat een rechter desnoods die billijkheid kan vaststellen. Op dit ogenblik is er een manifest onevenwicht tussen de structurele winsten van De Persgroep en de structurele onderbetalingen van freelancers, betogen de twee eisers. “Het gaat uitstekend met De Persgroep”, aldus hun advocaat in zijn pleidooi. “Een omzet van 1,6 miljard euro werd behaald en een nettowinst van 126 miljoen, of plus 15%. Daartegenover staan de betalingen aan Britt van Uem en Ruud Rogier: respectievelijk 13 cent per woord en 42 euro per foto. Gemiddeld genomen werd 4 uur besteed aan een tekstopdracht, inclusief briefing, interview/ foto maken, uitwerken/ nabewerking, aanlevering en communicatie. En 2 tot 2,5 uur werd besteed aan een foto-opdracht.”

De freelancers vragen een billijke vergoeding die berekend is op basis van een uurtarief van 60 euro. Voor Britt van Uem zou dat een woordprijs van 49 cent opleveren, voor Ruud Rogier zou 150 euro per foto redelijk zijn. In hun rechtszaak brachten zij 9 artikelen en 13 foto’s in.

De Persgroep vreest dat haar huidige freelancebudget moet worden verhoogd van 31 naar 115 miljoen euro, als Ruud Rogier en Britt van Uem gelijk krijgen. Volgens de advocaten van het mediahuis zitten uitgever en journalisten in hetzelfde schuitje: een moeilijke markt voor nieuws. De NVJ krijgt een veeg uit de pan omdat ze achter dit proces zou zitten. De journalisten zijn niet onder de indruk: “De Persgroep zit zo te zien toch in nog een heel ander schuitje dan de freelancers met hun vergoedingen van 15 tot 20 euro per uur.”

Volg de zaak op de voet via www.nvj.nl.

(foto Virginie Lefour / Belga)