Factcheck.Vlaanderen van start

Diverse media-actoren lanceerden zopas Factcheck.Vlaanderen, een platform dat met behulp van artificiële intelligentie en jobstudenten desinformatie moet counteren.

Het  platform is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Belga, VRT NWS, Textgain, Tree Company en de journalistiekopleidingen van de Erasmushogeschool  Brussel (EhB) en KU Leuven campus Antwerpen.

Textgain, de coördinator van het project,  ontwikkelt technieken om automatisch teksten te analyseren en past haar zelflerende technologie in dit project toe om bronnen van desinformatie en polarisering te detecteren.  Guy De Pauw, ceo van Textgain: “Dat kan gaan om nieuwsberichten die vaak worden gedeeld op twitter, maar ook om forum threads of webpagina’s die veel worden gelezen. Via AI worden dergelijke berichten ‘geoogst’ en in een pool voor factchecking ondergebracht. Het eigenlijke factchecken blijft mensenwerk.”

De factcheckredactie bestaat uit studenten of alumni Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel en de KU Leuven campus Antwerpen.

Factcheck.Vlaanderen is mee mogelijk gemaakt door het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF), dat door Mediaminister Sven Gatz is gecreëerd en mee door de VVJ wordt beheerd.

Lees meer in het laatste nummer van De Journalist, ook over het parallelle project FactRank.

Website: http://factcheck.vlaanderen