De gemiddelde Belgische journalist is een man van in de veertig, blank, hoogopgeleid, links, loontrekkend en verdient € 2.341

Uit een onderzoek van de UGent, ULB en Université de Mons blijkt dat de gemiddelde Belgische journalist een man is van 48, blank, hoogopgeleid, links, loontrekkend en € 2.341 verdient. Die bevindingen liggen sterk in de lijn van onderzoeksresultaten uit 2013.

Wel opvallend is dat ondertussen 1 op de 4 beroepsjournalisten/journalisten van beroep op freelancebasis aan de slag is, terwijl dat 5 jaar geleden nog 20% was. Die freelancers blijken ook gevoelig minder tevreden over hun job. Meer dan vroeger voelen zelfstandigen zich ook gedwongen in hun statuut (64% in 2018 tegenover 40% in 2013).

De Belgische journalist vertoont in het algemeen een grote jobtevredenheid. Toch leeft meer dan voorheen de vrees dat oudere journalisten vandaag sneller aan de kant worden geschoven. Daarnaast wijst men op de stijgende werkdruk en het uitgebreidere takenpakket.

Een andere opvallende vaststelling is dat 1 op de 4 al één of andere vorm van discriminatie meemaakte. 20% weet zich op de een of andere manier al ooit geïntimideerd. Recentelijk lanceerde de VVJ een specifiek Meldpunt om hierop in te spelen: meer info vind je hier.

Het onderzoek polst in brede zin naar de staat van de beroepsgroep, de loopbanen, arbeidsomstandigheden en percepties. Alle journalisten uit de AVBB-database werden gepolst voor deelname, en een kwart van hen nam de tijd om de enquête in te vullen, wat het onderzoek zeker representatief maakt. De resultaten werden voorgesteld op vrijdag 5 april in het Huis van de Journalist. De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn hier te raadplegen.