Redactie Belga legt het werk neer

Bij het persagentschap Belga heeft de redactie woensdag spontaan het werk neergelegd. De aanleiding zijn twee ontslagen en de niet-vervanging van een gepensioneerde collega, terwijl de redactie allang klaagt over een te grote werkdruk en een tekort aan werkkrachten.

Belga-directeur Patrick Lacroix wijt de vermindering met drie personeelsleden aan oplopende kosten terwijl de omzet niet navenant stijgt. Het personeel wijst op de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders van Belga, de mediabedrijven, die tevens zijn cliƫnten zijn. Bovendien is er op de redactie allang een groot probleem van overdreven werkdruk, dat door het vertrek van drie journalisten alleen maar groter zou worden.

De Belga-redactie besliste woensdag omzeggens unaniem (72 stemmen tegen 2) tot een werkonderbreking. Het personeel eist het behoud van de twee ontslagen journalisten en de vervanging van de collega die met pensioen gaat. Aangezien overleg met directeur Lacroix woensdagavond geen uitweg bood, is er donderdagmiddag een nieuwe personeelsvergadering waarop over verdere acties zal worden beslist.