Rechter verwerpt vraag tot censuur vanwege Justitie tegen ‘Cold Case’ op VTM

De Brusselse rechtbank is niet ingegaan op de vordering van de minister van Justitie en het Antwerpse parket om de misdaaddocumentaire ‘Cold Case’ op VTM tegen te houden. Minister en procureur hadden in een kort geding om dat uitzendverbod gevraagd met een dwangsom van een half miljoen euro voor als het overtreden werd.

Het dispuut heeft te maken met een oude moordzaak uit 1996, die maar niet opgeloste raakte tot nog toe. VTM kondigde onlangs een vijfdelige reportage aan over de zaak, maar het Antwerpse parket haastte zich daarop te zeggen dat het onderzoek nog altijd lopende is en het door de uitzending gehypothekeerd dreigde te raken. VTM voerde, met steun van de VVJ, aan dat justitie echt wel tijd genoeg heeft gehad om het onderzoek te voltooien. Bovendien zou een uitzendverbod neerkomen op door de Grondwet uitgesloten overheidscensuur.

De Brusselse rechtbank volgt de argumentatie van VTM en producent Het Nieuwshuis. Er wordt beklemtoond dat gerecht en pers eigen wegen behandelen om onderzoek te voeren. Formeel gezien zijn nieuwsmedia ook niet onderworpen aan het vermoeden van onschuld. Na een lang tijdsverloop vergroot bovendien de relevantie van journalistiek onderzoek naar gerechtelijke dossiers, en vermindert juist het risico op negatieve effecten.

Lees de integrale 2019-Kort geding Parket Antwerpen t VTM Cold Case – beschikking 7.02.2019.

Zie ook de analyse van Dirk Voorhoof op

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/08/minister-van-justitie-en-antwerps-parket-nemen-loopje-met-grondw/

(PD / foto VTM)