RTBF staakt: te veel interimcontracten

De Franstalige openbare omroep RTBF staakt op donderdag 21 februari. Die boodschap werd om middernacht door de RTBF zélf crossmediaal verspreid. Het eerste radionieuws van vijf uur was extreem kort, zonder analyses of interventies en ook de rest van de dag zullen de nieuwsuitzendingen beperkt zijn en zullen andere programma’s verstoord worden.

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront is de staking het gevolg van het overmatig gebruik van uitzendkrachten bij RTBF-producties. Het zou gaan om meer dan 150 voltijdse equivalenten.
Volgens de vakbonden zijn dit precaire contracten. De RTBF zou volgens hen een zestigtal mensen in vast dienstverband moeten aanwerven voor zowel radio, televisie als online producties.
Met interimcontracten is het voor nieuwe journalisten moeilijk om expertise en legitimiteit op te bouwen.

De directie van de RTBF wijst erop dat de stabiliteit van het personeelsbestand in het beheerscontract is opgenomen. Er zijn ook concrete voorstellen gedaan, zoals een wervingsronde die openstaat voor de uitzendkrachten. Er is ook sprake van het verhogen van het vakantiegeld voor alle werknemers. De staking zou normaal tot vanavond duren.

 

Foto: Belga