Raad van Europa maakt zich zorgen over klachten tegen onderzoeksjournalisten

De Raad van Europa trekt aan de alarmbel met betrekking tot de persvrijheid in ons land. Hij doet dat naar aanleiding van een reeks klachten tegen de Belgische onderzoeksjournalisten David Leloup van Le Vif-L’Express en Tom Cochez van Apache.be, die zich buigen over dubieuze immobiliëntransacties bij het Antwerpse Land Invest Group en het met de PS gelieerde Ogeo Fund.

Cochez en Leloup werken samen aan deze dossiers, maar kregen voor hun werk al herhaaldelijk schadeclaims, strafklachten en klachten bij de Raad voor de Journalistiek / Conseil de Déontologie Journalistique. Die kwamen van zowel politici als bedrijfsmensen, zowel uit het Antwerpse als uit het Luikse.

De Raad voor Europa vindt een en ander een ‘alert’ waard op zijn platform voor de bescherming van de journalistiek en de veiligheid van journalisten, dat specifiek werd opgericht om bezorgdheden in verband met persvrijheid aan te kaarten. Eerder vochten de Belgische journalistenbonden VVJ en AJP al het intimiderende effect aan dat uitgaat van een dergelijke reeks klachten. De Belgische overheid moet nu reageren op het ‘alarm’.

 

Hier het ‘alert’:  https://www.coe.int/en/web/media-freedom/all-alerts?p_p_id=sojdashboard_WAR_coesojportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_col_id=column-4&p_p_col_count=1&_sojdashboard_WAR_coesojportlet_selectedStringFilters=year.2019&_sojdashboard_WAR_coesojportlet_selectedCategories=11709488

 

Lees meer op Apache.be.

 

(SN/PD – Foto: RR)