Europaverslaggevers krijgen facturen voor accreditatie, VVJ vraagt niet te betalen

Tegen afspraken met de regering in, hebben redacties die journalisten accrediteren voor Europese tops toch een rekening van € 50 gekregen van de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO). De VVJ dringt erop aan de facturen niet te betalen.

In het kader van het strakkere veiligheidsbeleid besliste de wetgever om ook de accreditaties van personen die zich in en rond de Europese instellingen in Brussel bewegen te verstrengen. De uitgebreidere screenings die daarmee gepaard gaan, worden wel aan die personen of hun werkgevers verhaald middels een factuur van € 50. En zo komt het dat ook journalisten die ‘Europa’ volgen voortaan riskeren te moeten betalen om hun job van Europese verslaggeving te kunnen doen.

De VVJ, haar Franstalige zustervereniging en API, de vereniging van buitenlandse journalisten actief in het land, tekenden vorig jaar onmiddellijk verzet aan tegen de nieuwigheid. Journalisten of redacties laten betalen om hun werk te doen is eenvoudigweg not done. De maatregel maakte ook grote ophef bij alle nieuwsmedia in de wereld die wel eens een verslaggever naar de Europese instellingen in Brussel sturen.

De regering beloofde een oplossing, maar moet daarvoor wel de veiligheidswet aanpassen. Door de val van de regering-Michel liep die wetsaanpassing vertraging op. Dat verklaart wellicht waarom de Nationale Veiligheidsoverheid nu toch rekeningen van € 50 is beginnen opsturen naar redacties die een verslaggever stuurden naar de laatste Europese top in oktober.

De VVJ, samen met AJP en API, vraagt redacties om deze rekeningen niet te betalen. Dat belet overigens niet dat voor de komende belangrijke top in maart – waar de Brexit op de agenda staat – opnieuw gewoon accreditaties worden aangevraagd.

Meer info bij de VVJ op info@journalist.be.

Redacties en journalisten die invoices ontvangen van de Nationale Veiligheidsoverheid wordt gevraagd dit bij VVJ te melden.

(PD)