Besprekingen nieuwe Richtlijn Auteursrecht in het slop, mede door België

EFJ (Europese Federatie van Journalisten) en VVJ roepen op om de nieuwe Richtlijn Auteursrecht nog goed te keuren voor de Europese verkiezingen in mei. De oproep komt er nadat de besprekingen in de Europese Raad (de Europese staatshoofden en regeringsleiders) vorige week vrijdag zijn vastgelopen.

Met de Richtlijn wil Europa het grote geld dat momenteel wordt verdiend op de kap van auteurs waaronder ook journalisten, laten terugvloeien naar de makers van het werk. Een faire vergoeding voor zij die aan de wieg stonden van auteursrechtelijk beschermd werk, is de kern van deze wetgeving, aldus de EFJ.

De Richtlijn botst op gigantische weerstand bij internetplatformen. Zo voert Google al maanden lang campagne tegen het Europees voorstel van wetgeving dat internetplatformen aansprakelijk wil maken voor auteursrechtelijke inbreuken.

Verschillende landen waaronder ook België hebben te kennen gegeven dat ze de besprekingen niet willen verderzetten zonder bijsturing van de laatste versie van richtlijn. Het is echter weinig waarschijnlijk dat een nieuwe versie nog gestemd raakt voor de verkiezingen in mei.

Lees de oproep van de EFJ aan de EU!

© Elyxandro Cegarra/Panoramic/Photo News