VJF verdeelt half miljoen euro over 11 innovatieve journalistieke projecten

Het pas gelanceerde Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) heeft subsidie toegekend aan 11 projecten die bijdragen aan de vernieuwing en de diversiteit van de journalistiek in Vlaanderen.

 

Het VJF werd eerder dit jaar gelanceerd door Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld). De minister stelde 500.000 euro ter beschikking om toekomstgerichte projecten te ondersteunen die de journalistiek in Vlaanderen vernieuwen en verbreden. Het VJF lanceerde hiervoor een projectoproep, waarop veel respons kwam. Er werden 37 aanvragen ingediend, voor samen 1,8 miljoen euro.

Een autonome jury besliste over welke projecten de 500.000 euro subsidie wordt verdeeld. Ze koos voor heel uiteenlopende initiatieven. Twee projecten zetten in op technologische innovatie om desinformatie tegen te gaan. Zo is er steun voor een automatische factcheck-tool voor journalisten, en voor een factcheck-platform dat met behulp van artificiële intelligentie desinformatie en polarisering op sociale media detecteert en bestrijdt. Andere projecten spelen in op nieuwe vormen van journalistieke storytelling, zoals podcasts. Nog andere initiatieven focussen op kwalitatieve regiojournalistiek, al dan niet met de steun van burgers.

De hoogste subsidie is voor Sonderland, dat een heus productiehuis voor journalistiek wil uitbouwen. Er is ook steun voor een platform dat het potentieel van expats wil benutten voor buitenlandjournalistiek, en voor crossmediale onderzoeksjournalistiek over klimaatverandering. Daarnaast had de jury aandacht voor projecten die kwaliteitsvol nieuws willen brengen tot bij minder bediende doelgroepen, zoals laaggeletterden en jongeren.

De ondersteunde projecten worden in de loop van 2019 uitgevoerd. VJF-coördinator Michiel Scharpé zal de goedgekeurde projecten verder opvolgen. Het VJF is operationeel ingebed bij Journalismfund.eu en wordt mee aangestuurd door de VVJ en de Vlaamse Overheid.

www.vlaamsjournalistiekfonds.be