Als atheïst en vrijdenker ben je nergens beter dan in België

De IHEU heeft het Freedom of Thought-rapport 2018 gepubliceerd. Het rapport lijst de beste en slechtste landen ter wereld op om als atheïst en humanist te verblijven. Dat is een wereldwijde primeur. België, Nederland, Estland en Taiwan delen de eerste plaats op deze ranglijst.

Het rapport wordt gepubliceerd door de International Humanist and Ethical Union (IHEU), de grootste organisatie ter wereld van en voor niet-gelovigen. De IHEU neemt ook de verdediging op zich van humanisten die het risico lopen vervolgd te worden. De IHEU heeft voortdurend fondsen en donaties nodig om dit belangrijke werk te blijven doen.

De IHEU lanceert haar inmiddels 7de jaarlijkse Freedom of Thought Report in New York, op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Voor het eerst rangschikt dat rapport alle landen ter wereld afgaand op de manier waarop zij omgaan met atheïsten, humanisten en niet-gelovigen. België, Nederland, Taiwan en Estland prijken op een gedeelde eerste plaats.

België, Nederland, Taiwan en Estland worden in het rapport gefeliciteerd met hun ‘pluralistische’ benadering van religie, ook al verschillen deze landen onderling enorm in staatsstructuur en aantal gelovigen onder de bevolking.

Andrew Copson, voorzitter van IHEU, zei dat het rapport voor het eerst de discriminatie in kaart brengt waarmee niet-gelovigen wereldwijd worden geconfronteerd: letterlijk, met veel gezag en bijzonder accuraat. Het rapport schetst een somber beeld, want onze niet-gelovige vrienden en collega’s hebben het op veel plaatsen ter wereld niet gemakkelijk.

Copson riep tot slot nog alle vrijdenkers in de tien beste landen op om IHEU te steunen in haar wereldwijde strijd voor de rechten van humanisten en niet-gelovigen: “We kunnen de grote en krachtige lobby’s van christelijk-rechts Amerika en de conservatieve Islam in het Midden-Oosten niet op eigen houtje bijbenen. Alleen met jullie steun kunnen we de rechten van vrijdenkers in de slechtst scorende tien landen blijven verdedigen.”