Het Nieuwsblad blijft achter voetbaljournalist staan

David Van den Broeck was vorig seizoen de vaste reporter voor Het Nieuwsblad bij voetbalclub KV Mechelen. Daardoor had hij soms contact met Dejan Veljkovic, de man die vorige week door het parket werd aangeduid als een spilfiguur in een criminele organisatie.

Veljkovic was voor de journalist een dankbare bron van informatie. Via de telefoon viste David naar nieuws over transfers, blessures en contracten. Veljkovic vroeg de journalist soms naar de punten die bij de wekelijkse spelersbeoordelingen aan zijn spelers werden toegekend en naar de punten die scheidsrechter Bart Vertenten ­gekregen had, waarna al eens de vraag volgde of het niet wat meer kon zijn. Van den Broeck ging volgens Het Nieuwsblad niet in op deze pogingen tot beïnvloeding, al raakte hij met die telefoontjes wel in het vizier van de speurders. Het Nieuwsblad wil een betrouwbare nieuwsbron zijn. Journalisten die een club volgen, kunnen maar beter een breed netwerk uitbouwen van, onder meer, spelers, trainers, voorzitters, en dus ook spelersmakelaars.

David Van den Broeck raakte betrokken in de gerechtelijke actie omdat hij punten gaf. Voetbalreporters geven punten aan spelers, trainers en scheidsrechters. Die scores worden door het voetbalmilieu zeer ernstig genomen. De advocate van de sportjournalist stelde vast dat er in de loop van het onderzoek en in het verhoor geen enkel bezwarend element tegen Van den Broeck was gevonden. Ook Het Nieuwsblad heeft geen enkele aanwijzing dat hij niet werkte volgens de journalistieke deontologie of de waarden en normen die de krant zichzelf oplegt. Daarom is hij nu ook weer actief bij Het Nieuwsblad.

De krant neemt met dit standpunt in eer en geweten de verdediging op van David Van den Broeck. Het Nieuwsblad neemt het gerechtelijke onderzoek wel ernstig en wenst dat de rechtsgang zijn normale ­verloop kent.

Lees het volledige artikel op de website van Het Nieuwsblad.

Foto: Tomas Sisk / Photo News