60 voltijdse banen bedreigd bij Editions de l’Avenir

Dinsdagochtend vond bij Editions de l’Avenir een bijzondere ondernemingsraad plaats. Tegen de middag bleek duidelijk dat 60 van de ongeveer 280 voltijdse equivalenten van de groep bedreigd werden.

In een persbericht van het moederbedrijf Nethys vernemen we dat de directie duidelijk haar voornemen kenbaar maakt om 60 voltijdse equivalenten te herstructureren en te scheiden, voornamelijk in de redactionele en commerciële teams van Editions de l’Avenir. De Renaultprocedure zal worden opgestart. De eerste fase van informatie en overleg met de werknemersvertegenwoordigers gaat deze week van start.

Pas aan het einde van deze procedure zullen we weten hoeveel banen er precies verloren gaan door dit collectieve ontslag. Emmanuel Wilputte, voorzitter van de redactievereniging, trekt een parallel tussen de zaak Nethys/Publifin en de gebeurtenissen van vandaag. “Er heerst een nogal slecht politiek klimaat rond de Nederlandse groep en de ontmanteling ervan. De gevolgen van deze hele storm treffen ons nu wel rechtstreeks. De concrete gevolgen van deze politieke storm treffen nu l’Avenir en de mensen die de onderzoekscommissie van Publifin zeer goed en onafhankelijk hebben gecoverd. Je voelt je slachtoffer van een context“. Er bestaat voor hem dus een duidelijk verband tussen de Publifin-affaire en wat er vandaag gebeurt.

“We kregen een transformatieplan voorgelegd om van l’Avenir het eerste Franstalige dagblad te maken. Het is nu duidelijk dat hierachter een zeer ingrijpend herstructureringsplan schuilgaat. De vraag die we ons nu moeten stellen is hoe we nieuwe projecten kunnen aanvatten, en hoe we met een kwart minder mensen kunnen werken. Op dit moment blijven wij het antwoord daarop schuldig”, aldus Bruno Malter, hoofd van de Naamse uitgeverij en kaderlid bij Editions l’Avenir.

De dreiging hing in de lucht. Nethys is van mening dat de financiën van Editions l’Avenir onvoldoende gezond zijn. De aandeelhouder heeft daarom een andere belangrijke beslissing genomen, aangezien de dagbladen vanaf begin 2019 bij Rossel zullen worden gedrukt. Deze groep ontfermt zich al over de dagbladen Le Soir en Sudpresse.

Dat is volgens Nethys een operationele beslissing  die aangeeft dat er geen relance van Editions de l’Avenir door Rossel op de agenda staat. Volgens Bruno Malter “worden er veel vragen over een mogelijke toenadering gesteld. De keuze voor het formaat van Sudpresse en Le Soir bevordert een mogelijke toenadering“.

De Association des journalistes professionnels (AJP), de Franstalige tegenhanger van de VVJ, die bijzonder waakzaam is voor het behoud van de werkgelegenheid en de kwaliteitsjournalistiek, zal erop letten dat er in de Federatie Wallonië-Brussel een echt pluralistisch informatieaanbod wordt gerespecteerd. De AJP wijst er terloops op dat aandeelhouder Nethys weinig heeft gedaan voor de toekomst van de onderneming en geen rekening heeft gehouden met de werkelijke digitale uitdagingen. “Het aandeelhouderschap is niet professioneel en dat is schadelijk“, aldus de AJP.

Rond 13.00 uur werd een algemene vergadering gehouden in aanwezigheid van leden van de Société Des Rédacteurs (SDR), de AJP en vertegenwoordigers van de vakbonden Setca en CNE.

L’Avenir is het tweede grootste Franstalige dagblad van Wallonië met negen lokale edities en één Waalse editie. Er worden dagelijks meer dan 77.000 exemplaren verkocht. De plaatselijke Naamse editie van L’Avenir viert over enkele weken haar 100ste verjaardag.

Foto: © Belga Photo –  Eric Lalmand