Palestijns journalist Sarhan Abukalloub krijgt internationale bescherming in België

Palestijns journalist Sarhan Abukalloub, die Gaza ontvlucht was na talrijke vervolgingen, vernam 7 augustus dat hij internationale bescherming krijgt in België. Dat laat onze evenknie en Franstalige journalistenvereniging (AJP) weten, die zijn aanvraag heeft ondersteund samen met de internationale federatie van journalisten (FIJ).

Sarhan Abukalloub beliste de Palestijnse enclave te ontvluchten na talloze bedreigingen en intimidaties vanwege Hamas voor zijn reportages. De journalist uit Gaza werkte meermaals samen met Europese media.

In eerste instantie had hij voor Spanje geopteerd, dat hem een visum had afgeleverd, maar hij koos voor België na oproepen tot wraak vanwege de al-Qassam brigades, de gewapende islamitische tak van Hamas.

Vanuit Turkije arriveerde hij rond 20 juni op Belgisch grondgebied. De Palestijnse journalist zat sindsdien in hechtenis in het transitcentrum Caricole in Steenokkerzeel. Een procedure zorgde ervoor dat zijn verzoek om internationale bescherming werd onderzocht in België, en resulteerde uiteindelijk in een positieve beslissing.

Beeld: © Belga Image