RTBF-journalisten opgepakt in Steenokkerzeel

Een RTBF-team was op woensdag aan het werk bij het 127 bis-centrum in Steenokkerzeel, waar een actie van het collectief #NotInMyName plaatsvond. De leden van dit collectief protesteerden tegen de uitbreidingswerkzaamheden aan het centrum, waar binnenkort gezinnen in een illegale situatie zullen verblijven. Het was toen dat de politie RTBF-journalisten, Himad Messoudi en Julien Vlassenbroek, evenals hun drie technici Marc Florent, Guy Talin en Jérémy Boisseau arresteerde. Er werd een administratieve arrestatie opgelegd, waarna zij weer werden vrijgelaten. Daarnaast, arresteerde de politie ook tientallen activisten van het collectief #NotInMyName.

Minister Jambon verklaarde gisteren in de Kamer dat de verantwoordelijken van het centrum aangaven dat de actie onrust onder de bewoners begon te veroorzaken en dat de bouwondernemer had gewaarschuwd voor de risico’s omdat actievoerders op de woonunits waren geklommen en de stabiliteit niet verzekerd was. De RTBF-cameraploeg bleef filmen en opnemen, binnen de perimeter die de politie had ingesteld. Jambon gaf aan dat hun materiaal even in beslag is genomen, zoals de procedure voorziet.

Volgens minister Jambon zouden de journalisten zich pas op het politiekantoor  kenbaar hebben gemaakt met hun perskaart. Hij vond dat “Het niet is omdat het journalisten zijn, dat ze de regels niet moeten volgen”. Olivier Maingain (DéFI) vroeg zich daarbij af of een camera en een logo van de RTBF niet volstonden om te zien dat het om een cameraploeg ging.