Helft vrouwen in cultuur- en mediasector ondervond grensoverschrijdend gedrag

De helft van de vrouwen in de cultuur- en mediasector heeft het voorbije jaar grensoverschrijdend gedrag ervaren, zo blijkt uit een onderzoek door onderzoeksgroep CuDOS (Vakgroep Sociologie van de UGent). Meestal ongepaste seksuele of seksistische opmerkingen, maar in de mediasector meldt een op vijf ook ongewenste fysieke toenaderingen. Vlaams Minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) is geschrokken van het resultaat en belooft een actieplan.

Grensoverschrijdend gedrag kent verschillende gradaties. Het kan zich beperken tot verbaliteit, maar het kan evengoed de proporties aannemen van kleinerend gedrag, ongepaste toenaderingen en zelfs dwang. De cijfers in de mediasector zijn niet mals. Bijna een derde van de mannen en vrouwen werkzaam bij de radio geeft aan met één van die vier vormen van grensoverschrijdend gedrag in contact te zijn gekomen het voorbije jaar. Als alleen de vrouwelijke populatie in aanmerking wordt genomen gaat het zelfs om 43%. Televisie en pers klokken af op gelijkaardige cijfers: 30% (mannen en vrouwen) en 46% (enkel vrouwen) respectievelijk 26,5% (mannen en vrouwen) en 44% (enkel vrouwen).

Bepaalde functieprofielen blijken extra kwetsbaar. Vrouwen met een artistieke functie in de televisiesector werden het voorbije jaar bovengemiddeld vaak het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Hier komt ook weer naar voren dat de televisiesector wat minder goed scoort ten opzichte van de journalistieke sector.

Meer info over de resultaten en het actieplan volgt volgende week donderdag 5 juli.