47 journalisten en mediamedewerkers vermoord in eerste helft van 2018

Het jaar nam een verontrustende start voor journalisten. Nadat 2017 een van de dodelijkste jaren ooit voor de media bleek te zijn, werden tijdens de eerste zes maanden van 2018 in totaal 47 professionele journalisten, burgerjournalisten en mediamedewerkers vermoord, volgens het aantal schendingen van de persvrijheid dat werd bijgehouden door Reporters Without Borders (RSF).

De cijfers voor de eerste helft van 2018 zijn wereldwijd uitgesplitst over 36 professionele journalisten, negen burgerjournalisten en twee mediamedewerkers. De landen met de meeste doden zijn Afghanistan met elf vermoorde journalisten, Syrië met zeven, Jemen met vijf en Mexico met vijf.

RSF reageert op deze alarmerende cijfers door de bijstand aan journalisten in nood op te voeren. Bijna 40 procent van de RSF-subsidies worden gebruikt om journalisten te helpen die zich op een veilige plaats willen vestigen.  Afghanistan, Syrië, Jemen en Mexico hebben een derde van de wereldwijde RSF-begroting ontvangen voor hulp aan journalisten in nood.

Lees hier het volledige artikel.