Dag van de Persvrijheid: beetje vieren, maar vooral waakzaam blijven

3 mei is de jaarlijkse internationale dag van de persvrijheid, en voor landen als België is dat zonder twijfel altijd een reden om te vieren. Ons land scoort nu eenmaal behoorlijk goed wat de vrijheid van informatie, (nieuws)media en journalistiek betreft. Daarvan getuigt onder meer de ranking die Reporters sans Frontières jaarlijks opmaakt, en waar België nu op plaats 7 prijkt.

Toch mag dat onze ogen niet sluiten voor de soms grote belemmeringen van en gevaren voor de persvrijheid in andere landen. Vooral Oost-Europa zet op dit ogenblik grote stappen achteruit, zo blijkt uit hetzelfde jaarrapport van RSF. Zie www.rsf.org. Ook de Internationale Federatie van Journalisten – http://www.ifj.org/ – en het International Press Institute – https://mailchi.mp/bbc9f2e7a97a/wpfd-2018-corruption-reporting-leading-cause-behind-journalist-killings?e=f38c50bb03 – leggen de vinger op de talloze wonden die politieke autoriteiten, zakenmensen en criminelen berokkenen aan even veel nieuwsmedia en journalisten.

Een van die slachtoffers wordt op het event Difference Day – een initiatief van de universiteiten VUB en ULB om op het blijvende belang van communicatie- en persvrijheid te wijzen – gelauwerd: de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia, die in oktober 2017 met een bomauto om het leven werd gebracht.

Intussen blijft ook in ons land grote waakzaamheid geboden. Zo bereidt de federale regering op dit ogenblik een wet voor die de Europese Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) moet implementeren in ons land. De regering wordt verondersteld hierbij de gepaste vrijstellingen te bepalen voor journalisten, maar die worden momenteel al te spaarzaam toegekend. Meer hierover in een Open brief die de Vlaamse hoofdredacties, VVJ en Raad voor de Journalistiek zopas publiceerden:

De AVG en haar Belgische uitvoeringswet: een loodzware hypotheek op vrije journalistiek