‘Nieuwsjagers’ gunt ons een blik achter de schermen bij Het Nieuwsblad

De makers van ‘Topdokters’, ‘De Recherche’ en ‘Alles voor de koers’ hebben zich ondergedompeld in de wereld van de krant. ‘Nieuwsjagers’, dat vanaf april op VIER zal worden uitgezonden, volgt de jacht op nieuws op de redactie van Het Nieuwsblad. De opnames zijn zo goed als afgerond.

Het idee om een programma te maken over krantenjournalisten ontstond op de dag dat het derde seizoen van Topdokters werd voorgesteld. Een medewerker van het productiehuis zag op de persconferentie de journalisten binnenkomen en maakte samen met een collega de bedenking dat reporters toch op veel interessante plaatsen komen. Van daaruit is het idee voor het nieuwe programma ontstaan.

Woestijnvis bezocht een aantal redacties, waaronder die van Het Nieuwsblad. Journalistiek is een interessante wereld, daarover was iedereen bij Woestijnvis het eens. Alleen gebeuren er wel veel dingen die niet meteen zichtbaar zijn, namelijk via de telefoon en de computer. Er werd even met het idee gespeeld om bij verschillende kranten opnames te maken of om journalisten van verschillende kranten te volgen. Maar al snel werd duidelijk dat er bij één krant meer dan genoeg te beleven valt.

Woestijnvis besloot om, net zoals bij Topdokters en De Recherche, specifiek een paar journalisten te volgen, zodat het publiek kan meeleven met enkele hoofdrolspelers. Die dienden zich min of meer vanzelf aan. Toen er in Barcelona een aanslag werd gepleegd, stapte één journalist op het vliegtuig naar Spanje. Dan ligt het voor de hand dat je die persoon volgt. De onvoorspelbaarheid maakt het boeiend: nieuws kun je niet plannen. Er zijn ook veel soorten nieuws: er worden reporters gevolgd die met een moordzaak bezig zijn, sportjournalisten tijdens een voetbalwedstrijd, enzovoort. Voldoende aandacht gaat ook naar de deontologie en er wordt getoond dat hoofdredacteurs ook managers zijn die betrokken zijn bij economische beslissingen.

“Er wordt veel over journalisten gezegd”, zei hoofdredacteur Liesbeth Van Impe in De afspraak op Canvas. “We zijn niet altijd goed in omgaan met kritiek, maar er wordt ook veel onzin over ons verteld”. De aasgieren van de pers, ze schrijven maar wat, ze zijn alleen uit op sensatie… Ik denk dat we ons vak een dienst bewijzen door te laten zien hoe hard we discussiëren, hoe hard we twijfelen, hoe we omgaan met dingen die niet goed zijn gelopen”.

“Er is getwijfeld toen Woestijnvis kwam aankloppen. Journalisten zijn zelden het onderwerp van het verhaal. Ook hadden we vragen over de bescherming van bronnen, gevoelige telefoons en discussies op de redactie. Woestijnvis verzekerde ons de essentie van de job nooit in het gedrang te brengen. Het is niet alleen een unieke kans om onze krant aan de buitenwereld te tonen, het kan in tijden van fake news en een snel veranderend medialandschap geen kwaad te laten zien wat onze job inhoudt.”

Bekijk de trailer

Bron: VRT NWS, Het Nieuwsblad, VIER