Burgerkabinet Media

Met het Burgerkabinet wil Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz, burgers betrekken bij zijn beleid: Ze mee laten discussiëren, debatteren en aanbevelingen laten formuleren. Het initiatief bestaat uit twee fases: een online traject waaraan iedereen kan deelnemen en een bijeenkomst van een kerngroep van 150 personen die de resultaten van het online traject uitwerkt tot aanbevelingen voor het beleid.

De wereld van de media is in beweging. De komst van sociale media en het internet heeft de snelheid van hoe wij nieuws beleven en consumeren veranderd. Daarnaast bieden fenomenen zoals de verspreiding van “fake news” nieuwe uitdagingen voor de Vlaamse en Brusselse media. Met de organisatie van dit Burgerkabinet wil Minister Gatz te weten komen hoe jij graag geïnformeerd wordt en wat jij daarbij belangrijk vindt.

Hierbij zullen wij dieper ingaan op vragen als:

  • Wat verwacht jij van nieuwsverslaggeving?
  • Wat verwacht jij van de openbare omroep?
  • Wat verwacht jij van journalisten?…

Interesse om deel te nemen aan het Burgerkabinet Media? Wil jij het beleid mee inspireren?

Van 31 januari tot en met 7 april kan iedereen zijn/haar ideeën omtrent “nieuws” delen op het online platform www.burgerkabinet.be.

In de maanden februari en maart worden er mini-burgerkabinetten georganiseerd door (lokale) organisaties en zullen er drie online paneldebatten plaatsvinden waarin burgers vanop de eigen pc actief kunnen debatteren met elkaar. Op 21 april worden, tot slot, 150 burgers uitgenodigd in het Vlaams Parlement om de ideeën vanop het online platform te verwerken tot beleidsaanbevelingen voor de sector en voor de minister van Media. Thema’s die aan bod komen zijn: fake news, iedereen journalist, nieuws altijd en overal, gratis informatie bestaat (niet), informatie à la carte, …