Journalistenverenigingen willen gerechtigheid voor Daphne Caruana Galizia

 

 

De International Federation of Journalists (IFJ) en de European Federation of Journalists (EFJ) veroordelen, samen met een hele reeks nationale journalistenverenigingen, de moord op de Maltese journaliste en blogster Daphne Caruana Galizia.

De journalisten van achtereenvolgens de Sunday Times of Malta en de Malta Independent had de voorbije jaren vele vijanden gemaakt met haar blog Running Commentary, waarin ze de corruptie binnen Malta’s politieke en zakelijke elites aan de kaak stelde. Daarnaast focuste zij zich de voorbije jaren vooral op de Panama Papers omdat ook de entourage van premier Joseph Muscat betrokken zou zijn bij witwasoperaties in Panama.

Al jaren werden zijzelf, haar familie en buren lastiggevallen en geïntimideerd. Er waren de vele dreigbrieven en e-mails. Verschillende keren werd er brand gesticht. Op een dag vond ze haar hond met overgesneden keel voor de deur. Ondanks de bevroren bankrekeningen en de vele rechtszaken tegen haar, bleef Daphne Caruana Galizia echter strijdvaardig. Op 16 oktober 2017 ontplofte haar auto, vlakbij haar woning.

De Europese Commissie is zwaar geschokt over de aanslag en liet weten dat gerechtigheid moet geschieden. Europese Commissiewoordvoerder, Margaritis Schinas, noemde Daphne Caruana Galizia een pionier van de onderzoeksjournalistiek in Malta. Hij bevestigde ook dat het recht van een journalist om iets te onderzoeken, moeilijke vragen te stellen en verslag uit te brengen een kernwaarde is die te allen tijde moet worden gewaarborgd.

De journalistenverenigingen wijzen erop dat Daphne Caruana Galizia twee weken geleden nog een klacht indiende bij de politie omdat ze bedreigd werd. Volgens Matthew Caruana Galizia, de zoon van de journaliste, zijn er Maltese politici betrokken bij de misdaad. Hij beschuldigt premier Joseph Muscat ook van medeplichtigheid aan moord. Dinsdag zei de premier nog dat hij buitenlandse veiligheidsexperts zou aanstellen om de zaak te onderzoeken. Ondertussen zijn Nederlandse forensische experts en een team van de Amerikaanse FBI ter plaatse. Volgens Muscat krijgen die alle vrijheid om de moord volledig uit te spitten. (SN)