Persprijzen Belfius leveren sterke winnaars op

Voor de 54ste keer reikte Belfius persprijzen uit voor de beste journalistiek, en dat leverde een reeks waardige laureaten op.

Aan Nederlandstalige kant won Filip Rogiers van De Standaard de prijs van de schrijvende pers, met zijn reeks ‘Brood & Boter’ in DS Weekblad. Die belichtte de veelal alledaagse verhalen die schuilgaan achter parlementaire vragen. De beste radioreportage kwam van Katrien Vanderschoot en Mick Delbarre (VRT), die nogal wat moeite ondervonden om vanuit Congo verslag uit te brengen over het protest tegen president Kabila. In de categorie televisie wonnen Farouk Ozgünes en An Berger (VTM), met een onthullende reportage over de rol van Salah Abdeslam bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs en Brussel vorig jaar.

De lokale persprijs was voor Het Nieuwsblad: dat publiceerde een grootschalige Gemeentetest, die ook positieve impact had op het politieke terrein. De VRT ging dan weer naar huis met de digitale persprijs, voor het webverhaal ‘Een dag als geen ander’, waarin de gebeurtenissen van 22 maart werden opgelijst. De fotopersprijs ging naar het beeld ‘Uitzonderlijk vervoerd’ van Fred Delbrock: een momentopname van de verhuizing van het schilderij Lam Gods.

Drie journalisten van De Tijd tot slot (Stefaan Michielsen, Peter De Groote en Bert Broens) sleepten de financieel-economische persprijs in de wacht. Ze kregen die voor hun berichtgeving over Optima, vlak voor de bank failliet werd verklaard.

Alle info:

https://www.belfius.com/NL/journalist/persprijzen/index.aspx?firstWA=no

Foto: PhotoNews