Nieuwjaarsreceptie in Antwerps Havenhuis

Met een receptie en een rondleiding in het nieuwe Havenhuis heeft de Antwerpse VVJ-afdeling donderdag 26 januari het nieuwe jaar ingezet. Journalisten en woordvoerders konden er informeel met elkaar van gedachten wisselen.

In de architectonische blikvanger werden de leden verwelkomd door de Antwerpse voorzitter Kevin Major.  Daarbij ging hij in op het belang van de geloofwaardigheid en van fact checking in tijden waarin de president van het machtigste land ter wereld goochelt met ‘alternatieve feiten’. Ook het fenomeen ‘fake news’ duikt almaar meer op. Dat maakt de taak voor ernstige journalisten moeilijker. Maar de geschiedenis heeft aangetoond dat ze zichzelf kan herhalen en daarom is het belangrijk om al het gespin continu tegen het licht te houden, aldus Major.

De link naar de geschiedenis was een ideaal bruggetje om het boek voor te stellen van Ad van Maanen, met als titel ‘Meneer de opsteller’, over de Antwerpse journalisten in de19de eeuw. Alle aanwezigen kregen overigens een exemplaar van dat boek mee.

De aanwezigen werden ook nog, in groepjes, door een ervaren gids rondgeleid in het nieuwe Havenhuis, waarbij ze allerlei historische weetjes en cijfermateriaal te horen kregen, van het gewicht van de kolossale constructie, over de grootte van de investering, het aantal driehoekige ramen die diamanten vormen, tot de geschatte kostprijs voor schoonmaak en onderhoud. Het gebouw mag er aan de buitenkant futuristisch uitzien, binnenin zijn het vooral werk- en vergaderruimten, zo bleek. Met als extralegaal voordeel: een uniek uitzicht op de stad en de haven.

Check onze Facebookpagina voor meer foto’s.