Big Brother Awards 2016: VVJ nomineert verstrenging geheim strafonderzoek

Voor de Big Brother Awards editie 2016 nomineert de VVJ de door velen gewenste verstrakking van het geheime karakter van strafrechtelijke vooronderzoeken. Zoiets dreigt al te veel berichtgeving over criminaliteit onmogelijk te maken.

Zoals vorig jaar neemt de VVJ opnieuw deel aan de organisatie van de Big Brother Awards.

Met dat event, op donderdag 6 oktober om 19u in de Brusselse KVS, wil de Liga voor Mensenrechten aandacht vragen voor de steeds grotere bedreiging van onze privacy en andere mensenrechten.

Deze keer nomineert de VVJ de door velen beoogde verstrenging van het geheim van strafonderzoek. Magistraten, advocaten, maar ook de minister van Justitie himself willen informatielekken over onderzoeken naar criminaliteit maximaal de wereld uit.

Betekent dit dat we straks niet langer kunnen berichten over gepleegde criminaliteit zolang justitie met haar onderzoek daarnaar bezig is ? Hadden we bijvoorbeeld over de zaak-Dutroux, Kim De Gelder of de parachutemoord enkel maar ons publiek kunnen informeren toen de zaak in openbare behandeling voor de rechtbank kwam ?

Als u deze bezorgdheid deelt, kunt u een stem uitbrengen voor onze nominatie ‘Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken’.

Over het thema organiseert de VVJ ook nog een debat, op het BBA-event van 6 oktober in de KVS.

Philippe Heymans (VRT) modereert, een journalist, een onderzoeksmagistraat en een advocaat wisselen van gedachten.

Iedereen welkom ! Registreren kan via de website.