Uitreiking eerste narratieve beurs

De inzendingen worden beoordeeld door gelauwerde internationale podcastmakers, onder leiding van multimediaspecialist Eef Grob. De beurs wordt uitgereikt op vrijdag 30 september uitgereikt tijdens het Oorzakenfestival in De Brakke Grond. Met het bedrag kan de winnaar een begin maken met zijn podcast. SVJ biedt vervolgens coaching en hulp bij het vinden van een publiek en verdienmodel.

De podcast, een radioverhaal dat de luisteraar op zijn eigen moment downloadt en beluistert, maakte in het buitenland al een grote doorbraak. De podcast Serial, een spinoff van het populaire Amerikaanse radioprogramma This American Life werd meer dan 80 miljoen keer gedownload. In Zweden een land met tien miljoen inwoners, luisteren ruim een miljoen mensen naar de podcast Spår.

 

Nederlandse verhalende journalistieke podcasts bereiken nog maar een klein publiek. Radiomakers denken vaak nog in onderwerpen voor een enkele uitzending, maar een succesvolle podcast die luisteraars op hun eigen moment downloaden, vraagt om een goed onderwerp voor een serie. Vervolgens is het de kunst om daar een groter publiek en sponsors bij te vinden. Met andere woorden om een eigen marketingstrategie te ontwikkelen.

 

De Stichting Verhalende Journalistiek wil in samenwerking met het Stimuleringsfonds van de Journalistiek en Stichting Democratie en Media de Nederlandse verhalende podcast een stimulans geven. Projectleider Eef Grob onderzoekt wat Nederland van de podcast afhoudt. De winnaar van de beurs krijgt ondersteuning van haar bij het uitbouwen van een marketingstrategie.

 

De beurs voor de beste verhalende non-fictie podcast maakt deel uit van een onderzoek dat de SVJ doet naar de haalbaarheid van een succesvolle Nederlandse podcast. Later in het jaar wordt ook een narratieve beurs voor schrijvend journalisten uitgereikt. De Stichting Verhalende Journalistiek stimuleert het gebruik van literaire stijlmiddelen als personages, scènes en spanningsboog.

Meer informatie: info@verhalendejournalistiek.nl of bel voor meer informatie: 06-39268867.