Vonnis LuxLeaks: verkeerd signaal aan klokkenluiders

©AFP

De journalist en de klokkenluiders waren vervolgd wegens het openbaar maken van vertrouwelijke documenten van het auditbedrijf PwC, waaruit bleek hoe 340 multinationale bedrijven geheime belastingdeals gebruikten om nationale belastingen te vermijden. Een studie van het Europees Parlement schat het verlies aan belastinginkomsten voor EU-landen op 50 tot 70 miljard euro, elke jaar opnieuw, door dergelijke belastingontwijking.

IFJ-voorzitter Philippe Leruth: “Dit vonnis geeft een verkeerd signaal aan klokkenluiders en brengt de relatie tussen journalisten en hun bronnen in groot gevaar. Het indrukwekkend onderzoekswerk dat is verricht door de ICIJ-journalisten, en door Edouard Perrin in dit geval, en de moed van de klokkenluiders moeten worden gezien als een goede illustratie van de wijze waarop journalisten en hun bronnen kunnen werken voor het algemeen belang. We zijn diep teleurgesteld door het vonnis tegen de klokkenluiders. Journalisten en hun bronnen moeten juist goed worden beschermd.”

Volgens Mogens Blicher Bjerregard, EFJ-voorzitter, “hadden die klokkenluiders en de journalist in de eerste plaats al niet mogen zijn vervolgd door nationale overheden, omdat ze volledig in het algemeen belang handelden, door aan te tonen hoe geheime belastingdeals een enorme financiële impact hebben op overheidsinkomsten. We zijn uiteraard tevreden over de vrijspraak voor Edouard Perrin, de onderzoeksjournalist van Le Monde, maar we zijn erg ontevreden over de voorwaardelijke celstraffen voor de twee klokkenluiders. Zo worden journalistieke bronnen streng gestraft. Het Europees Parlement heeft de Commissie al meer dan tien jaar herhaaldelijk om een bescherming gevraagd. Na dit vonnis en het verhitte debat over de richtlijn voor handelsgeheimen, moet er nu dringend worden gewerkt aan een richtlijn om klokkenluiders te beschermen. Concrete voorstellen hiervoor zijn al klaar op Europees niveau.”