VVJ steunt VTM-Telefacts in verzet tegen gerechtelijke censuur

 

VVJ steunt VTM-Telefacts in verzet tegen gerechtelijke censuur

De VVJ neemt met ongeloof kennis van het uitzendverbod dat een Brusselse rechter heeft opgelegd aan het VTM-programma Telefacts.

Dat zou gisterenavond (dinsdag 8 april) een reportage brengen over een Veurnse onderzoeksrechter, die zelf in verdenking is gesteld voor heling, afpersing, fraude, valsheid in geschrifte en mogelijk corruptie.

De Brusselse rechter verbood de Telefacts-utizending op eenzijdig verzoekschrift, dat wil zeggen zonder dat de makers zelfs maar werden gehoord. Op de koop toe werd een zware dwangsom van 200.000 euro opgelegd voor het geval toch informatie zou worden vrijgegeven over de zaak.

 Deze gerechtelijke beschikking komt onverkort neer op zware censuur.

 De VVJ steunt Medialaan in haar verzet tegen het gerechtelijke uitzendverbod.

 De VVJ roept daarnaast alle magistraten op om artikel 25 van de Grondwet te herlezen en te respecteren: dit verbiedt met zoveel woorden preventieve overheidscensuur tegen nieuwsmedia.

 Bij gebrek aan de nodige gerechtelijke goodwill herhaalt de VVJ haar oproep aan de politieke verantwoordelijken om het grondwetsartikel in kwestie te expliciteren teneinde dergelijke censuur onmogelijk te maken.

De Raad van Bestuur van de VVJ

contact:

Huis van de Journalist /VVJ
Zennestraat 21
1000 Brussel
www.journalist.chilli
tel. 02 / 777.08.40
gsm 0478 / 38 10 33
fax 02 / 777.08.49