VVJ en Kortom lauweren beste woordvoerders

Het was de eerste keer dat deze verkiezing plaatsvond. Met het initiatief willen Kortom en de VVJ bakens uitzetten voor goede persrelaties. De vier laureaten werden maandagavond 28 april, op de eerste Nacht van de Woordvoerder, in de bloemetjes gezet.

Brede ledenenquêtes bij de VVJ en Kortom leidden tot de nominatie van in het totaal 143 woordvoerders voor de vier uitgestippelde categorieën. Telkens werd een shortlist aangelegd, en daarmee ging een vakjury van journalisten en woordvoerders aan de slag. Opvallend is dat drie van de vier laureaten werkzaam zijn in de mobiliteitssector. Daarmee wordt het grote maatschappelijke belang van die sector bevestigd.

Gastspreker Jeroen Wils (actief bij VTM en communicatiebureau Bepublic) had het over de omwenteling die het woordvoerderschap doormaakt met de opkomst van sociale media. “Facebook en Twitter maken van elke burger een woordvoerder. Die moet zichzelf dus dringend gaan heruitvinden, kwestie van geen uitstervend ras te worden. Dat betekent: inzetten op het brengen van relevante informatie, content marketing, maar ook openheid en expertise.”

Sabine Vandeputte (VRT-correspondente in Nederland) merkte op dat de voorlichting in Nederland nog een pak professioneler is georganiseerd dan bij ons. Tegelijk zijn Nederlandse journalisten een stuk directer en cassanter in de omgang met woordvoerders. Op de vraag of ze zichzelf ooit als woordvoerster zag, antwoordde de VRT-reporter dat ze daarvoor één groot nadeel had: “ik kan niet liegen”. Enig gemor bij de woordvoerders in het publiek viel haar ten deel.

VVJ-voorzitter Marc Van de Looverbosch haalde in zijn laudatio aan dat woordvoerders en journalisten met de liefde/haat-verhouding die hen eigen is moeten leren leven. “We worden allebei betaald voor dit werk, en dus kunnen we maar best de gepaste moeite doen om elkaar te leren kennen en respecteren.”

(PD) foto Nicolas Maeterlinck /Belga

 

              

 

 

Persbericht

 

Frédéric Petit woordvoerder van het jaar

 

– Beste Nederlandstalige woordvoerders bekroond

op 1e Nacht van de Woordvoerder –

 

Brussel, 28 april 2014 – Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit is op de eerste Nacht van de Woordvoerder verkozen tot Nederlandstalig woordvoerder van het jaar. Met de prijs bekronen communicatievereniging Kortom en de Vlaamse Vereniging van Journalisten de woordvoerder die een voorbeeld is voor zijn vakgenoten. Daarnaast vielen ook An Van hamme (MIVB), Hajo Beeckman (Vlaams Verkeerscentrum) en Margaux Donckier (kabinet minister van Justitie Annemie Turtelboom) in de prijzen.

 

 

143 woordvoerders genomineerd in 4 prijscategorieën

Er werden prijzen uitgereikt in vier categorieën: best bereikbare woordvoerder, beste persteksten, beste stem en woordvoerder van het jaar. De eerste drie categorieën gaan over aspecten die journalisten belangrijk vinden.

1.     Beste bereikbaarheid: opnemen als er wordt gebeld binnen en buiten de kantooruren, terugbellen na een gemiste oproep en ook bij slecht nieuws reageren.

2.     Beste interviewstem: een aangename stem om naar te luisteren, informatie duidelijk, helder en beknopt brengen aan een goed tempo.

3.     Beste persteksten: berichten met nieuwswaarde, goed gestructureerd en vlot geschreven.

 

In de eerste stemronde konden beroepsjournalisten en communicatieprofessionals woordvoerders nomineren. In totaal werden 143 woordvoerders genomineerd. Na de publieksronde selecteerde een vakjury op basis van een shortlist de winnaar per categorie.

 

 

“Uit het juiste woordvoerdershout gesneden”

Juryvoorzitter Tom Van de Vreken: “Goed nieuws brengen is gemakkelijk. Om in mediastormen overeind te blijven, moet je echter uit het juiste woordvoerdershout gesneden zijn. Infrabel heeft met Frédéric Petit zo’n spreekbuis in huis. In 2013 werd hij maar liefst 872 keer vermeld in persknipsels, dat is meer dan gelijk welke Nederlandstalige woordvoerder. Zijn grote bereikbaarheid, heldere communicatie en hulpvaardigheid tegenover de pers staan model voor andere woordvoerders. Het is geen toeval dat zowel het publiek als de vakjury Frédéric hebben verkozen tot woordvoerder van het jaar.”

 

An Van hamme kreeg de prijs voor beste interviewstem, Hajo Beeckman is de best bereikbare woordvoerder en Margaux Donckier schrijft de beste persteksten.

 

Bio Frédéric Petit

Truienaar Frédéric Petit begon in 1999 bij de NMBS, sinds 2005 is hij woordvoerder van Infrabel. Hij studeerde Communicatiewetenschappen aan de KULeuven en behaalde een postgraduaat Journalistiek aan de Vlekho Business School.

 

 

Samenstelling vakjury

De vakjury bestond uit zowel journalisten als woordvoerders. Namens de pers zetelden Dirk Coosemans (Het Laatste Nieuws), Kevin Major (VRT), Luc Vanheerentals (Belga), Nicholas Lataire (VTM NIEUWS), Pol Deltour (VVJ) en Saskia Laurent (Belga). Voor de woordvoerderskant zaten Sara Vercauteren (MEDIALAAN) en Tom Van de Vreken (De Lijn) in de jury.

 

### einde persbericht ###

 

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Tom Van de Vreken, bestuurder van Kortom en woordvoerder van VVM De Lijn: 0475 96 41 81.

 

Over Kortom

Kortom is de vakvereniging van bijna 1000 communicatieprofessionals bij de overheid. Het gaat om alle bestuursniveaus (gemeentelijk, provinciaal, Vlaams en federaal) en de overheidsbedrijven.

Om de communicatie bij de overheid te professionaliseren, bundelt en deelt Kortom kennis via activiteiten als congressen, studiedagen en collegagroepen. De vereniging reikt jaarlijks ook een prijs uit voor de beste overheidscommunicatie.

 

Website: www.kortom.be

Twitter: @kortomvzw

Facebook: www.facebook.com/Kortomvzw