VVJ en VRT verwerpen politielist bij aanhouding Somalische piratenkoning

De Somalische piratenkoning Afweyne werd op 12 oktober door het federaal parket naar Brussel gelokt onder het mom dat er een ‘documentaire’ over hem zou worden gemaakt. Afweyne liep in de val en werd aangehouden.

De Belgische journalistenbond heeft dergelijke politie-acties steeds verworpen, omdat ze een rolverwarring creëeren tussen ordehandhavers en pers. Het grote publiek gaat op die manier journalisten wantrouwen, wat op den duur ook hun veiligheid in het gedrang brengt.

Dat blijkt nu het geval te zijn met een Somalische medewerker van Rudi Vranckx in Mogadishu. Hij ontving bedreigingen en moest onderduiken. Blijkbaar nemen mensen in Somalië hem kwalijk bij de aanhouding van Afweyne te zijn betrokken.

De VVJ vroeg het federaal parket uitleg over de operatie, en dringt er alvast sterk op aan dat justitie en politie niet langer deze undercovertechniek hanteren.