Drie Belgen bij internationale onderzoeksjournalisten

Lars Bové liet zich volgens de krant De Tijd bij ICIJ opmerken door zijn artikels over Fortisgate en Diamantgate. De oud-winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs won in 2013 nog de Belfius-persprijs met een artikel over de Belgische postbusvennootschappen van de Franse miljardair Bernard Arnault.

Met het MO*onderzoeksartikel “From Brussels With Love. Buitenlandse geheime diensten in België” won Kristof Clerix dan weer in 2005 de aanmoedigingsprijs van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Offshore Leaks

Het ICIJ is een internationaal netwerk van 160 journalisten in 60 verschillende landen die de handen in elkaar slaan om diepgravende onderzoeksverhalen te maken. Het centrum werd in 1997 uit de grond gestampt om grensoverschreidende criminaliteit, corruptie en machtsmisbruik onder de loep te nemen.

Een van de recentste en meest in het oog springende onthullingen van het ICJ was Offshore Leaks, waarbij de details van duizenden rekeningen op belastingsparadijzen werden onthuld.