De Wever omzeilt kritische vragen van Knack

Een reeks pittige vragen over Antwerpen en over de kandidatuur van N-VA-voorzitter De Wever om die stad te besturen, moeten het deze week in Knack stellen zonder antwoord. Omdat de N-VA-mediastrategen kennelijk niet zijn opgezet met de toon die Knack-journalist Stijn Tormans hanteert in interviews. “Vooringenomenheid”, noemde Bart De Wever het. En in het Radio 1-programma ‘Joos’ heeft Tormans, zelf Antwerpenaar, dat woensdag beaamd. “Mag een journalist dan niet vooringenomen zijn?”, vroeg hij retorisch.

Een wat ongelukkige formulering, blijkt achteraf. “Daarmee bedoelde ik: je mag toch alle vragen stellen die in je hoofd opkomen? Dat is iets anders dan een vooringenomen stuk schrijven. Ik geef de geïnterviewde toch de kans om te antwoorden. Een journalist moet argwanend zijn, of niet soms? Je moet toch kritische vragen kunnen stellen?”

Of de afgedrukte vragen ook deze zijn waarmee hij naar De Wever zou zijn getrokken, dan wel of ze in Knack nog een beetje zijn aangescherpt, om De Wever wat te jennen? “Nee, dit waren echt de vragen die ik hem had willen stellen. Er is niks aangescherpt.”

Op de radio zei De Wever dat er maar één mailtje van drie regels was gekomen om een interview aan te vragen en dat, na een negatief antwoord, daarna niet meer is aangedrongen door Knack. “Pertinent onwaar”, zegt Tormans. “Ik heb twee mails gestuurd naar de N-VA-woordvoerder Jeroen Overmeer. Op het eerste kwam geen antwoord. Op het tweede reageerde hij met de opmerking dat ik hiervoor beter zou aankloppen bij de campagneleider, Bart Van Camp. Die heb ik vervolgens ook gemaild. Hij antwoordde dat hij dacht dat het er voor mij niet zou inzitten, maar dat hij het wel eens wilde vragen aan meneer De Wever. Een dag later had ik telefonisch contact met Van Camp, die me meldde dat De Wever het niet zou doen. Drie mailtjes en een telefoon: ik denk dat ik toch genoeg moeite heb gedaan. Vind je niet?”

Ondertussen heeft De Wever de vragen van Tormans – die hij ook beschuldigde van gebrek aan dossierkennis – wél beantwoord, maar dan op de eigen N-VA-website. Wat vindt Tormans daarvan? “Bwah, dat is goed. Maar er is duidelijk lang over nagedacht. Ik zou in elk geval een aantal bijvragen hebben gesteld, wat nu niet is kunnen gebeuren. De Wever heeft de regie in eigen handen willen houden. Waar ik zwaar tegenaan hik, is dat hij me op de radio, in ‘De Ochtend’, heeft uitgemaakt voor ‘slechte journalist’. Dat ligt me nog op de maag.”

Zijn alle bruggen dan opgeblazen tussen Knack en Bart De Wever? “Neen, ik vrees alleen wel tussen mij en De Wever.”

Tormans heeft in elk geval wel zijn hoofdredactie volledig achter zich. “Ze hebben de vragen wel tien keer nagelezen en ze hebben de zaak op de cover geplaatst.”

Ondertussen loopt de mailbox van Tormans vol met honderden haatmails, zegt hij. “In de stijl: ‘we zullen je wel vinden…’ Ja, dat soort dingen, dus.”   (I.D.)