Turkse journalist Baris Terkoglu drie maanden langer in de cel

Terkoglu kon maandag wel – en dit voor de eerste keer – reageren op de beschuldigingen tegen hem. Maar het vervolg van het proces werd vastgesteld op 14 september pas. Dat komt omdat andere beschuldigden nog niet helemaal klaar zijn met hun verweernota’s en omdat de openbare aanklager vervolgens nog een tegenverhoor zal vragen. Aan dit tempo zal de voorlopige hechtenis van Baris Terkoglu en sommige collega’s mogelijk nog een hele tijd duren, en drie maanden op zijn minst.

De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) blijft daarom aandringen op de onmiddellijke vrijlating van de Turkse collega’s. De Belgische AVBB blijft in dit kader speciale aandacht hebben voor de door haar ‘geadopteerde’ journalist Baris Terkoglu.

Wie dat wil kan hem ook rechtstreeks steun betuigen, per post, per e-mail of via Twitter. Op 28 juni organiseert de AVBB ook een manifestatie voor Terkoglu; iedereen wordt hierop uitgenodigd.

Philippe Leruth

Ondervoorzitter EFJ