Dexia-persprijzen voor Mark Eeckhaut, Faroek Ozgunes, Lisbeth imbo en Ine Renson

In de categorie geschreven pers ging de prijs naar Mark Eeckhaut van De Standaard, voor zijn onthullende reportage ‘De Danneels tapes’ die verscheen op 28 augustus vorig jaar. Het ging om de transcriptie van gesprekken tussen de neef van gewezen bisschop Vangheluwe en kardinaal Danneels naar aanleiding van Vangheluwes pedofiliepraktijken. Het slachtoffer had die gesprekken clandestien opgenomen en aan De Standaard bezorgd. Het artikel reveleerde Danneels intentie om de pedofiliezaak in alle stilte te vergeven en te vergeten.
De pedofiliepraktijken in de kerk waren ook het thema van de radioreportage die met een Dexia-persprijs ging lopen. Hier werd het interview dat Lisbeth Imbo had met de Doornikse bisschop Guy Harpigny bekroond.

In de categorie tv-journalistiek krijgt Faroek Ozgunes de prijs voor zijn Telefacts-reportage ‘In Guantanamo’. De reporter bezocht in Cuba onder meer het beruchte Kamp X-Ray.
De specifieke financieel-economische persprijs ten slotte gaat naar Ine Renson van De Tijd. Onder de titel ‘Een spelletje spelen met de markten’ schreef zij een onthullende reportage over hoe de financiële crisis Griekenland net niet in de afgrond stortte.
Aan elke Dexia-persprijs is een som van 2000 euro verbonden.