Debat over pers en privacy woedt volop, ook binnen VVJ

Marc Van de Looverbosch plaatste in zijn \’edito\’ serieuze kanttekeningen bij al te expliciete foto\’s die twee kranten publiceerden van een zestienjarig meisje dat haar jongere zus zwaar zou hebben mishandeld. En hij herinnerde daarbij aan de nieuwe Code voor deontologie, die de Raad voor de Journalistiek pas goedkeurde.

Dirk Coosemans verwerpt de kritiek met klem. \”De foto\’s die wij publiceerden werden gescrambled\”, zegt hij. \”Daardoor was het meisje niet duidelijk herkenbaar. Bovendien lette Het Laatste Nieuws erop om bijvoorbeeld ook de school of de scoutsgroep van het meisje niet te identificeren.\”

De twee VVJ-afgevaardigden noemen de kritiek \”een slag onder de gordel voor alle journalisten die in moeilijke omstandigheden meewerkten aan de berichtgeving over de zaak\”. En ze zeggen te hopen dat hun eigen belangenvereniging niet evolueert tot een of andere censuurcommissie.

Zie voor meer achtergrond over de deontologische regels rond respect voor de privacy en het vermoeden van onschuld op www.rvdj.be.