Woestijnvis stuurt frappante persberichten de wereld in

Data Driven publiceerde vorige week bijvoorbeeld een onderzoek waaruit bleek dat Open VLD\’ers het vaakst seks hebben. In de Vlaamse kranten en op websites werd het bericht quasi overal overgenomen. Maar doordat in geen enkel bericht een onderzoeker van Data Driven aan het woord kwam, roken de journalisten van de Concentrakranten onraad. Via de website van Data Driven ontdekten ze dat die beheerd wordt door Woestijnvis.

\’Data Driven bestaat niet. Die verstuurde persberichten kaderen in een nieuw programma dat we uittesten\’, zegt Olivier Goris, programmacoördinator van Woestijnvis, in een antwoord in de Concentrakranten. Het nieuws is ondertussen in alle media opgepikt: \’Woestijnvis neemt pers in het ootje\’, schrijft het weekblad Knack.

Reacties

Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ) is niet te spreken over de valse persberichten. \’Ik denk dat er ergens wel sprake is van gedeelde verantwoordelijkheid. Maar de voornaamste verantwoordelijkheid ligt bij Woestijnvis\’, zegt Deltour. \’Dat belet niet dat journalisten en redacties nog meer moeten waken over de bronnen die we hanteren\’, voegt hij er aan toe.

Karel Platteau van het Fonds Pascal Decroos reageert op Mediakritiek.be op het nieuws: \’Wat het doel van het Woestijnvis-programma is, hebben we momenteel nog het gissen naar. Wat wel duidelijk is dat journalisten er nauwelijks toekomen om zelf nieuws te maken.\’ Volgens Platteau heeft het weinig te maken met journalistieke luiheid, maar meer met ons economisch systeem.

Hoogleraar mediarecht Leo Neels (K.U.Leuven en UA) zegt aan de krant De Morgen dat de fictieve persberichten \’volkomen laakbaar\’ zijn, maar dat het gebeuren de media dwingt om eens diep in de spiegel te kijken en na te denken over de wijze waarop het journalistieke beroep wordt uitgeoefend. \’Dat dergelijke berichten kritiekloos overgenomen worden, wijst op een groot probleem in de media.\’

Dappersten

Nieuwssite De Wereld Morgen heeft ondertussen ook ontdekt dat het bericht dat niet de Belgen, maar de Vlamingen de dappersten aller Galliërs zijn, en dat via persagentschap Belga verstuurd werd, door Data-news werd geschreven. De Standaard ontdekte toen dat het bericht fout was.