Wikileaks onthult geheime militaire beelden uit Irak

WikiLeaks kreeg de videobeelden in handen via een klokkenluider bij het Amerikaanse leger. Persagentschap Reuters heeft de videobeelden, die het opgevraagd heeft via de Freedom of Information Act, nooit te zien gekregen. Na vragen om informatie van Reuters kon het leger enkel melden dat de acties van de militairen in overeenstemming waren met de oorlogswetten en de eigen gedragsregels.

De website WikiLeaks zag in 2006 het daglicht en is bedoeld om klokkenluiders van de overheid en bedrijven overal ter wereld een platform te bieden waarop ze anoniem documenten kunnen posten om misstanden aan de kaak te stellen.

De Internationale Federatie van Journalisten is een schrijfactie opgestart waarin de Amerikaanse president Barack Obama wordt opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek te starten naar alle journalisten en persmedewerkers die gedood zijn door Amerikaanse soldaten in Irak. Alles samen zouden er al zo’n 19 journalisten gedood zijn door Amerikaanse militairen.

De IFJ verwijst ondermeer nog naar de dodelijke aanslag op het Palestinahotel in Bagdad bij de start van het offensief in Irak, in april 2003. Daarbij vielen toen twee doden, een journalist van Telecinco uit Spanje en een cameraman uit Oekraïne die voor Reuters werkte. Er volgde nooit onderzoek of een acceptabele uitleg over hoe de slachtoffers gevallen waren.