Belga-incident bevestigt nood aan professionele journalistiek

Voor de AVBB bevestigt het incident dat burgerjournalistiek nooit in de plaats kan komen van professionele journalistiek. Nog afgezien van de reële mogelijkheden van kwade trouw, kunnen niet-professionele journalisten onmogelijk de kwaliteit en deontologie waarborgen die beroepsjournalisten wel bieden.

De AVBB kant zich niet tegen het inschakelen van burgers als tipgevers. Maar professionele journalisten komt het vervolgens toe al de aangeboden informatie te verifiëren en filteren. Met het project ihavenews.be heeft de Belga-directie op een onvergefelijke wijze de circuits van tips en nieuws in elkaar laten overlopen.

De AVBB stelt nog vast dat het project ihavenews.be is uitgegaan van de directie van Belga en zonder dat de redactie vooraf op de hoogte was. Dat maakt de blunder er des te pijnlijker op. Hoe dan ook eist de AVBB samen met de Belga-redactie dat de website in kwestie onmiddellijk gesloten wordt.

De AVBB roept tot slot de aandeelhouders-mediahuizen op om Belga niet langer onder ongepaste druk te zetten om diensten te leveren die niets met journalistiek te maken hebben. Belga verdient het terug het pure persagentschap te worden dat het vele decennia tot grote voldoening van iedereen is geweest.