VVJ verwerpt monsterveroordeling drie journalisten HLN

De VVJ spreekt zich in dat verband niet uit over de gegrondheid op zich van de veroordeling, zoals het haar niet toekomt uitspraken te doen over de geoorloofdheid van de veroordeelde berichtgeving en bijhorende krantenkoppen.

Ontzetting is er wel over de schadevergoeding, die ongezien hoog is. Nooit eerder werden journalisten zoals hier gebeurt tot een persoonlijk faillissement veroordeeld. Ook het aangevoerde verlies van een sponsor voor Quick Step kan geen reden zijn om tot dit monsterbedrag van een half miljoen euro te komen.

De VVJ gaat ervan uit dat als deze veroordeling in hoger beroep zou bevestigd worden, ook de uitgever De Persgroep haar verantwoordelijkheid opneemt. De grondwet mag dan wel in een getrapte persaansprakelijkheid voorzien, die feitelijk neerkomt op de persoonlijke aansprakelijkheid van de auteur(s), meer dan ooit is duidelijk dat journalisten vandaag moeten werken in een sterk commercieel klimaat, waarin uitgerekend hun werkgevers hen onder druk zetten van oplage- en verkoopcijfers.

De VVJ dringt dan ook aan op formele waarborgen dat ook de mediahuizen systematisch hun verantwoordelijkheid opnemen wanneer journalisten tot schadevergoedingen worden veroordeeld.