Fonds Pascal Decroos lanceert Mediakritiek.be

Diepgravende en kwaliteitsvolle berichtgeving is van groot belang indien je debatten wilt voeden, mensen betrekken en kloven dichten. Duiding wapent mensen tegen populistische argumenten en kromredeneringen. Daarbij fungeren de media als de belangrijkste leveranciers van kritische informatie, achtergronden en kaders.

Daarom is het van groot belang waakzaam te zijn en de media elke dag te toetsen op haar geloofwaardigheid, diepgang, accuraatheid en volledigheid. Een volwassen, professioneel medium mag gerust ook onderwerp worden van analyse en kritiek, willen we die verbeteren. Zonder mediakritiek in de brede zin van het woord stagneert de kwaliteit of gaat die achteruit.

Voor mediageïnteresseerden
Mediakritiek.be is een site voor journalisten en mediamensen. Het Fonds Pascal Decroos nodigt hen uit om eigen werk en dat van collega’s te wegen, en om te reageren op analyses van anderen.

Ook surfers met een mening over mainstream media kunnen op mediakritiek.be terecht. ‘Die opdracht is te belangrijk om hem helemaal aan de mensen van de media over te laten. In sommige landen zijn onafhankelijke instituten aan het werk die de berichtgeving op objectiviteit, kwaliteit en politieke fall-out screenen. Amerikaanse voorbeelden zijn Media Matters for America (http://www.mediamatters.org) en de Columbia Journalism Review van de Columbia University (http://www.cjr.org)’, schreef Luc Huyse onlangs in De Standaard.

Het forum kan een interessante bron van informatie worden voor studenten journalistiek. Wat zijn de goede en de slechte punten van een reportage? Hoe reageert het publiek op een uitzending? Waarom kan een bepaalde methode, of waarom net niet?

Kwaliteit
Eerder dan massaal veel bezoekers aan te trekken wil het Fonds Pascal Decroos vooral kwaliteitsvolle bijdragen genereren. Mediakritiek.be kiest voor commentaren en reacties op journalistiek die diepgang pretenderen. Zo komen onder meer analyses van door het Fonds gesteunde projecten aan bod.

Het Fonds hoopt dat de auteurs zowel de goede als minder goede kanten van die journalistieke projecten durven belichten. Het is niet de bedoeling te schieten op alles wat beweegt. Botte bijlen, daar is mediakritiek.be niet zo voor te vinden. Tegelijk mag af en toe mag wel eens het vlijmscherpe mes in een uitzending worden gezet via reacties op niveau, goed geargumenteerd, constructief en met kennis van zaken.