Ter dood veroordeelde Afghaanse journalist krijgt wereldwijde steun

De 23-jarige Afghaanse journalist Perwez Kambakhsh is veroordeeld tot de doodstraf omdat hij de islam zou hebben beledigd. Niettemin drukte hij enkel maar een tekst vanop internet af die passages uit de koran in een vrouwvriendelijk licht zet. Samen met zijn broer verspreidde hij die teksten onder enkele studenten, met als doel een debat te starten.

Vorige week werd Kambakhsh in eerste aanleg ter dood veroordeeld. Alles wijst er echter op dat de doodstraf niet de vermeende godslastering wil bestraffen, maar wel bedoeld is om Kambakhsh en zijn broer te intimideren. Beiden schreven eerder al kritische artikels over de Afghaanse machthebbers. De doodstraf voor Kambakhsh is tekenend voor het steeds verder terugschroeven van de burgerlijke vrijheden in het land.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), de wereldkoepel van journalistenbonden waar ook de Belgische AVBB deel van uitmaakt, stelt alles in het werk om het doodsvonnis van Kambakhsh ongedaan te maken. Met name de druk op president Hamid Karzai van Afghanistan wordt sterk opgevoerd. De IFJ verleent ook alle mogelijke steun aan lokale organisaties, waaronder de Afghan Independent Journalists’ Association.

Dagblad De Morgen startte een solidariteitspetitie in het voordeel van Perwez Kambakhsh. Vanop de redactie vertrekt vandaag ook een brief naar minister De Gucht, de Europese Unie en de Afghaanse ambassade.