Undercoverreportages op de korrel genomen

De uitspraak kwam er nadat de raad van bestuur van de Vlaamse vereniging van beroepsjournalisten VVJ advies gevraagd had rond de gebruikte undercovertechnieken in de reportage. Ook Radio 1-programma \’Wilde Geruchten\’ wordt op de vingers getikt omdat het reporter Erik Van Grieken als kandidaat inschreef voor het VTM-programma \’Wie wordt de man van Wendy?\’ Bedoeling was een reportage van de selectie te maken met behulp van verborgen opnameapparatuur.

De rapporteringscommissie van de Raad voor de Journalistiek oordeelde in de laatste zaak dat een ernstig maatschappelijk belang ontbrak, wat het gebruik van de undercovermethode zou kunnen verantwoord hebben. Naar aanleiding van de twee zaken heeft de Raad voor de Journalistiek op zijn bijeenkomst van 10 mei 2007 een aantal principes van journalistieke beroepsethiek gepreciseerd in een ‘Richtlijn over undercoverjournalistiek’. (foto: Koen Blanckaert, Photo News)