Nederlandse Telegraaf-journalisten komen vrij

Bart Mos en Jooste de Haas publiceerden begin dit jaar informatie uit geheime dossiers van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD in De Telegraaf. Daarop heeft de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst de twee journalisten vier maanden lang afgeluisterd en geobserveerd, in de hoop hun bronnen te achterhalen. Maar een rechtbank in Den Haag besliste dat de AIVD de afluisterhandelingen moest stopzetten. Het Openbaar Ministerie besliste in oktober om de journalisten niet te vervolgen voor het publiceren van staatsgeheime informatie.

Maar maandag moesten beide journalisten in een strafzaak tegen oud-medewerkers van de AIVD getuigen die verdacht worden van het lekken van informatie. Eén van de verdachten eiste dat de journalisten vertelden van wie ze hun informatie kregen, maar dat weigerden ze. De journalisten willen hun bronnen bij de AIVD niet onthullen en beroepen zich op het bronnengeheim.

De krant De Telegraaf vindt de arrestatie een aanval op de vrije pers: “Onze verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos onthulden dat er een ernstig LEK is binnen de AIVD. Staatsgeheimen zijn bij criminelen beland. Een BLAMAGE voor de geheime dienst, maar de woede van justitie richtte zich vervolgens op beide reporters.” De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren veroordelen de arrestaties.

De AVBB sloot zich bij de kritieken aan, en presenteerde de Nederlandse collega’s de Belgische wet van 7 april 2005 als model voor een efficiënte bronnenbescherming voor journalisten. Ook Nederlandse politici kondigden intussen aan zich door de Belgische wet te willen laten inspireren.