Google en Belgische kranten: een schot in eigen voet?

Via de zoekmachine van Google word je dus niet meer naar de krantensites van bijvoorbeeld Le Soir of La Libre Belgique geleid. Dat moet die kranten veel meer hebben gekost dan wat ze eventueel mislopen door onbetaald geciteerd te worden op Google Nieuws, meent Henk Blanken (47), voormalig journalist van Het Vrije Volk, de Volkskrant en Dagblad van het Noorden.

Zoals bekend trokken de Franstalige uitgevers naar de rechter omdat Google op zijn nieuwssite krantenkoppen citeerde, plus anderhalve lijn tekst van de aanhef van de betrokken artikelen. Volgens de rechter handelde Google daarmee niet als een zoekmachine, maar als een nieuwsportaal die advertenties kon werven, zonder te moeten betalen voor de redactionele inhoud (van de kranten). Hij verbood Google nog langer te verwijzen naar Franstalige kranten, op straffe van een dwangsom van een miljoen euro per dag.

Google zou parasitair gedrag vertonen en inbreuken plegen op het auteursrecht, zo werd aangevoerd. Maar volgens Blanken vinden de Franstalige uitgevers het gewoon unfair dat Google miljoenen verdient met advertenties, terwijl de klassieke media net hun advertenties sterk terug zien lopen.
Maar is dat wel unfair, vraagt hij zich af. En meteen geeft hij aan dat hij dat sterk betwijfelt. “Nooit heeft een uitgever Google of een andere zoekmachine een financiële compensatie aangeboden voor het bezoek dat Google genereerde [aan de site van de uitgever], ondanks de miljarden die het Amerikaanse bedrijf investeerde in technologie.”

Overigens heeft Google Nieuws (http://news.google.be/) ook de Vlaamse kranten van zijn nieuwssite weggehaald. Belgisch nieuws krijg je daar voortaan voorgeschoteld via onder meer De Telegraaf, Het Algemeen Dagblad, BN/DeStem of de Volkskrant. (I.D.)