Europees Fonds voor Journalistiek goedgekeurd

Europarlementsleden Ivo Belet (CD&V) en Mia De Vits (SP.A) dienden een amendement in waarin subsidies worden aangevraagd voor een Europees Fonds voor Journalistiek. Ze kregen daarvoor vooraf ook al de steun van Europees commissaris voor communicatie Margot Wallström.

Ivo Belet: \”Als het op de verslaggeving van Europese kwesties aankomt, zijn de media nog zeer sterk gebonden aan nationale invalshoeken. Er is wel een gespecialiseerde EU-pers, maar het ontbreekt aan echt Europese verslaggeving voor een breed publiek. Het Fonds voor de Europese Journalistiek is een stap in de goede richting omdat het journalisten van nationale publicaties de kans geeft over de grenzen heen samen te werken. Het kan het begin betekenen van een nieuwe vorm van journalistiek waarbij journalisten uit verschillende landen samen aan één reportage werken die in verschillende landen worden uitgezonden of gepubliceerd. Op die manier krijg je toegankelijke, internationale verslaggeving over EU-kwesties die Europa hopelijk weer een stapje dichter bij de mensen brengt.\”

Het idee voor het Europese fonds komt ondermeer van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Het Fonds Pascal Decroos is bereid om, samen met de andere nationale verenigingen voor journalistiek, de projecten die in aanmerking komen voor Europese ondersteuning te selecteren om zo de journalistieke onafhankelijkheid te garanderen. Het Europees Fonds voor Journalistiek zou jaarlijks zo\’n 100-150 projecten moeten kunnen ondersteunen.