Copiepresse inspireert auteursrechtenverenigingen

Alain Guillaume, de directeur van de JAM, zegt dat Google de rechten van journalisten schaadt door gebruik te maken van hun werk zonder voorafgaande toestemming. De JAM zou al een reeks vragen aan Google doorgespeeld hebben. Guillaume zegt dat journalisten erop aandringen dat de overtredingen ophouden. Hij wil dat de geleden schade vergoed wordt.

De auteursrechtenverenigingen volgen daarmee het voorbeeld van Copiepresse, dat de Frans- en Duitstalige uitgevers in Belgiƫ vertegenwoordigt. Na de klacht van Copiepresse oordeelde de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel dat Google News alle nieuwsartikels van die dagbladuitgevers van haar site en uit haar cache moet verwijderen.

De zoekmachine werd ook verplicht om de (Franstalige) veroordeling voor schending van auteursrechten op de homepagina van google.be en news.google.be te publiceren. De zaak wordt ten gronde behandeld op 24 november.