Tony Mary dagvaardt raad van bestuur en Vlaamse Regering

De nieuwe reeks van de politieserie Flikken zou eerst – tegen betaling – op het digitaal platform van Belgacom tv aangeboden worden. Pas daarna zou de reeks ook op het scherm te zien zijn. Vlaams minister van Media Geert Bourgeois en de raad van bestuur floten Mary echter terug. Zij vonden dat dit om een strategische beslissing ging.

Het in mei goedgekeurde VRT-decreet bepaalt dat de raad van bestuur van de openbare omroep alle strategische beslissingen neemt. Het decreet schrijft ook voor dat de raad van bestuur zelf beslist wat van strategisch belang is. En daar knelde van bij het begin het schoentje omdat Tony Mary vreest dat de politiek terug naar de macht zal grijpen bij de openbare omroep.

Mary vindt dat de onafhankelijkheid van de VRT wordt aangetast. Hij wil volgens de VRT niet naar de rechter, maar wil wel rond de tafel zitten en beslissen hoe het nu verder moet. Hij zou de VRT alleszins willen blijven leiden. (foto: Pieter-Jan Vanstockstraeten, Photo News)