Google moet deel Belgische krantenartikels schrappen

De rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel heeft dat op 5 september in kortgeding beslist. Google moet ook alle nieuwsartikels uit haar cache verwijderen.

Volgt Google de beslissing niet, dan riskeert het bedrijf vanaf vandaag een dwangsom van 1 miljoen euro per dag. De rechter heeft volgens weblogger Luc Van Braekel zijn beslissing gebaseerd op een verslag van expert Luc Golvers.

Golvers stelde dat Google News geen zoekmotor is, maar een nieuwsportaal. Met de Google Cache kan Google wel nog het artikel weergeven, zelfs indien de uitgever dat ondertussen van zijn eigen site verwijderd heeft.

Google was pas vrijdag op de hoogte van de rechtszaak en de beslissing van de rechter. Het bedrijf gaat in beroep. Ondertussen zijn alle links naar krantenartikels van de Frantalige en Duitstalige krantenuitgevers verwijderd.

Sinds begin dit jaar biedt Google News ook nieuwsberichten en foto’s aan van Nederlandstalige nieuwsmedia.