Fototentoonstelling voor burgerjournalisten

Volgens Van Bergeijk zullen de eerste beelden van grote gebeurtenissen van gsm\’s zijn. Hij verwijst daarvoor naar de foto van de vermoorde Theo van Gogh. De Telegraaf drukte die indertijd groot af op de voorpagina. Bij de aanslagen op de Londense metro werd de foto die Alexander Chadwick nam tot icoon gebombardeerd.

De tentoonstelling in Rotterdam is niet het enige event dat de zogenaamde burgerjournalistiek in het zonnetje plaatst. Nokia en de Britse Press Gazette organiseren de Citizen Journalism Award, een award die de foto met de grootste nieuwswaarde moet bekronen.

De Nederlandse NOS experimenteert al met bijdragen van lezers via NOS Headlines. In eigen land zijn de Vlaamse verleden jaar gestart met de tiplijnen waarop iedereen nieuwsfeiten of foto\’s kan doorsturen. Het blijft nog wachten op de eerste foto met hoge nieuwswaarde die met een mobiele telefoon genomen werd. (foto: Stuart Isett, Photo News)